Șarpantă MiTek versus Clasică

Tehnologia MiTek face diferența

Structurile pentru șarpante (fermele) și grinzile POSI sunt create în ateliere / fabrici specializate unde întregul proces de producție este realizat la un standard ridicat. Totul începe cu proiectarea structurii în detaliu, cu calcule de rezistență exacte, apoi se continuă cu alegerea lemnului folosit (uscat și tratat) și cu îmbinarea elementelor componente cu prese hidraulice. Din acest motiv, acoperișurile construite cu ferme îmbinate cu plăci multicui sunt net superioare celor create pe șantier, de multe ori cu lemn neuscat corespunzător, cu tăieri pentru îmbinări realizate la ochi cu circulare de mână sau chiar cu motofierăstraie, cu scoabe care în timp se slăbesc din cauza calității lemnului folosit.

Plăcile multicui sunt cea mai bună alegere pentru a evita pierderea de material lemnos, pentru a scădea timpul de execuție și pentru a avea un acoperiș executat corect după un proiect realizat cu un software specializat. Mai jos puteți vedea principalele diferențe între o șarpantă clasică și una cu plăci multicui MiTek.

Șarpantă Clasică

Șarpantă cu plăci multicui MiTek

Avantajele unei șarpante cu plăci multicui MiTek calcule pentru un proiect de 100mp construiti



Rezistența acoperiș cu elemente prefabricate

În video-ul de pe această pagină puteți vedea cum se comportă un acoperiș construit cu ferme prefabricate cu plăci multicui MiTek la o simulare de cutremur de 7.9 pe scara Richter. Rezistența structurii este evidentă și, după cum se poate vedea din imagini, de pe acoperiș nu a căzut sau desprins niciun element al învelitorii – în acest caz țiglă.

Rezistența foarte ridicată a acoperișurilor realizate din elemente prefabricate se datorează procesului de producție care este controlat de la stadiul de proiectare la stadiul de construcție.

PRINCIPALELE AVANTAJE  ale fabricării şarpantelor şi caselor din lemn  în sistem industrializat (prefabricat) folosind tehnologia MiTek:

  • Produs reglementat şi controlat de organizaţii înregistrate.
  • Produse certificate internaţional.
  • Costuri de producţie mici, fără pierderi de material lemnos: nu rămâne nicio bucată de lemn în şantier.
  • Proiectare controlată cu programe de calcul conform Eurocod 5 şi Anexelor Naţionale ale ţării respective, sistem compatibil cu piaţa comună UE pentru export.
  • Respectarea cu stricteţe a formei arhitecturale impuse de arhitect.
  • Siguranţa totală, viteză în proiectare, fixare si montaj; calitatea construcţiei nu mai depinde de priceperea dulgherului din şantier ci toate elementele sosesc gata de asamblare din uzină, sub forma de componente prefabricate. Fermele prefabricate sunt soluţia avansată din punct de vedere ingineresc.
  • Mai putină manoperă pentru montaj – condiţiile climaterice nefavorabile (căldura, gerul, ploile) influenţează foarte puţin timpul pentru montaj întrucât 90% din lucrare este realizată în fabrică.
  • Siguranţa în asamblarea elementelor din lemn – toate îmbinările sunt calculate în program inclusiv organele de asamblare.
  • Eliminarea stâlpilor, scaunelor şi reazemelor intermediare generează mai mult spaţiu de locuit şi duce chiar la eliminarea zidurilor despărţitoare şi a pereţilor portanţi în unele cazuri.
  • Diminuarea costurilor de producţie prin eliminarea pierderilor de material lemnos.

Video-ul din această pagină arată un test derulat în Statele Unite ale Americii, unde două echipe de constructori specializați în construcții pe structură de lemn clasică (11 oameni) și structură de lemn folosind tehnologia MiTek (6 oameni) au construit case identice. Studiul comparativ a evidențiat următoarele diferențe notabile între cele două moduri de construcție:

  • Ore de munca salvate prin sistemul MiTek: 401 ore
  • Componente: 148 componente de structură mai puțin
  • Economie costuri totale: 3.356 $ (din ore de munca și număr de componente redus)